Dia de Los Muertos

  • Geplaatst op
  • Door Oliwia
  • 0
Dia de Los Muertos

Dia de Los Muertos staat ook wel bekend als het kleurrijkste feest van het jaar. Deze feestelijke dag wordt officieel gevierd op 2 november, maar de voorbereidingen en festiviteiten starten eigenlijk al vanaf 1 oktober.

Day of the dead

Deze dag van de doden, staat ook wel bekend als het kleurrijkste feest van het jaar. Deze feestelijke dag wordt officieel gevierd op 2 november, maar de voorbereidingen en festiviteiten starten eigenlijk al vanaf 1 oktober. The Day of the Dead is een Mexicaanse traditie die elk jaar wordt gevierd. De officiële naam van het feest is in het Spaans: El Día de Muertos. Op deze dagen komen de zielen van de overledenen terug en wordt ter ere van hun terugkomst een groot feest gehouden. The Day of the Dead is alleen geen Mexicaanse versie van Halloween, hoewel veel mensen dat wel denken. De twee feestdagen delen hierbij wel enkele tradities, waaronder de kleding en versiering.

Maar waarom wordt in Mexico en nu ook in vele andere landen de dood gevierd en hoe doen zij dit precies?

Geschiedenis

The Days of the Dead is een hele oude traditie van de Meso-Amerikaanse indianenvolken, dus voordat de Spanjaarden Mexico koloniseerden. Het is een traditie die stamt uit de tijd van onder andere de Maya’s, Azteken en de Purépecha.

Hoe wordt the Day of the Dead gevierd?

Op 1 november worden alle overleden kinderen herdacht. Dit wordt vaak Día de los Inocentes of Angelitos (engeltjes) genoemd. Op 2 november worden alle overleden volwassenen herdacht. Tijdens deze korte periode ontwaken de zielen van de doden en keren zij terug naar de levende wereld om te feesten, drinken, dansen en muziek te spelen met hun geliefden.

De levende familieleden zorgen die dag dan ook goed voor hun overledenen. Zij zorgen ervoor dat het hen aan niets ontbreekt.  

Ook maken de meeste mensen een Ofrenda, dit is een altaar waarop speciale items gelegd kunnen worden ter ere van de overledene. Meestal wordt het altaar op het graf gelegd maar als het graf te ver weg ligt van huis of weggehaald is kan het ook thuis worden opgezet. Het is dan de bedoeling om de overledenen naar het altaar te lokken.

Hoe ziet iedereen eruit?

Tijdens het feest willen de meeste mensen lijken op La Calavera de la Catrina, het symbool van the Day of the Dead. Zo verven ze hun gezichten om op schedels te lijken, of doen maskers op. Bij Partywinkel.nl vind je voor deze dag een groot assortiment Day of the Dead maskers en make-up sets voor zowel mannen, als vrouwen. Hieronder vind je een overzicht van de meest bestelde maskers:

https://www.partywinkel.be/feestdagen/dia-de-los-muertos/accessoires/

Kledingaccessoires

Als je je net zoals Catarina wilt kleden, moet je zorgen voor veel felle kleuren en bloemen. Zo kunnen vrouwen op hun hoofd een kleine bloemaccessoire zetten of een grote bloemenhoed. Mannen kunnen een trilby hoed dragen. Dit is een drieluik hoed met een smalle rand. Deze accessoires kunnen ze combineren met de rest van hun eigen outfit en bijvoorbeeld met die van hun partner.

Kleding

Iedereen verkleedt zich die dag erg verschillend. Zo hebben de vrouwen meestal sierlijke jurken aan en de mannen nette pakken met eronder een bloesje. Maar ook veel mensen doen complete kostuums aan. Dit kan een skelet kostuum zijn of een gewoon kleurrijk pak. Hieronder zie je een overzicht van de kostuums die wij verkopen voor Day of the Dead. Veel mensen dragen daarbij ook nog schelpen of andere lawaai makende accessoires om het gezelliger te maken, de doden op te wekken en ze tijdens het feest dichtbij te houden.

Bekende gerechten

Zoals de meeste van ons wel weten staat Mexico bekend om hun geweldige eten. Zo ook tijdens Day of the Death heb je verschillende gerechten die in alle regio’s bekend zijn. Wel is het zo dat er ook tijdens The Day of the Death de lievelingsgerechten worden gemaakt van de overledenen. Een van de bekendste gerechten die voor de feestdag worden gemaakt en gegeten is Pan de Muerto.

Pan de Muerto

Pan de Muerto ook wel ‘’Bread of the dead’’ genoemd is een van de bekendste gerechten tijdens Day of the Dead. Het is een soort zacht, zoet broodje bestrooid met suiker. Bovenop wordt het ook nog versierd met botvormige brooddecoraties. Het brood wordt al weken van tevoren op markten en in bakkerijen verkocht.

Suiker en chocolade schedels

Ook zijn suiker en chocolade schedels erg bekend tijdens de feestdag. De schedels worden dan aan de overledenen als cadeau gegeven. De schedels worden helemaal versierd en worden vaak geverfd in allemaal verschillende kleuren. Soms staat ook de naam van de overledene aan wie het wordt gegeven op het voorhoofd geschreven. Uiteindelijk worden de schedels tijdens de feestdag opgegeten door de levenden.

Reacties

Plaats de eerste reactie...

Laat een reactie achter
* Emailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden