De griezeligste dag van het jaar

  • Geplaatst op
  • Door Oliwia
  • 0
De griezeligste dag van het jaar

Donderdag 31 oktober 2019 is de griezeligste dag van het jaar, namelijk Halloween. Tijdens Halloween verkleed iedereen zich zo eng mogelijk, om vervolgens samen in de avond te gaan griezelen. Maar wist je ook dat we tijdens Halloween het einde van de zomertijd vieren?

Halloween

Donderdag 31 oktober 2019 is de griezeligste dag van het jaar, namelijk Halloween. Tijdens Halloween verkleed iedereen zich zo eng mogelijk, om vervolgens samen in de avond te gaan griezelen. Maar wist je dat we tijdens Halloween ook het einde van de zomertijd vieren?

 

Waar komt Halloween vandaan?

Het woord Halloween is afgeleid van ‘’All Hallows Eve’’. Dit is de avond voor het katholieke feest Allerheiligen dat op 1 november valt, het wordt ook wel ‘’All Hallows Day’’ genoemd. Halloween is van oorsprong een oud Keltisch feest. Zo’n 3000 jaar geleden vierden de Kelten op die dag namelijk hun nieuwjaarsfeest (Samhain).  

Naast dat het natuurlijk leuk is om het nieuwe jaar te vieren, was het voor de Kelten ook een hele enge avond. Ze geloofden er namelijk in dat de doden herleefden uit de graven om het leven van de levende Kelten af te pakken voor het nieuwe jaar. Je kon de geesten hierbij weghouden door voedsel voor je deur te leggen of door een masker te dragen en ze zo op deze manier weg te jagen. Ze wilden namelijk de geesten voor de gek houden dat zij ook net als hun uit de dood waren opgestaan en dat ze daarom met rust gelaten moesten worden. Ook al was het voor de Kelten een enge avond, het bleef daarnaast wel een feestelijke dag. Ze namen afscheid van het afgelopen jaar en heetten het nieuwe jaar welkom. Op deze dag staken ze altijd grote vuren aan die bonfires genoemd werden. Het werd aangestoken om het feest te vieren en tegelijk om de geesten op afstand te bewaren. Tegenwoordig gaat Halloween gelukkig niet meer om het verjagen van geesten, maar is het de nacht van de nacht: de zomertijd loopt over in de wintertijd. Hierdoor wordt het eerder donker en dit werkt alleen maar in het voordeel van het griezel feest Halloween. Tijdens Halloween draait het om kinderen die verkleed snoepjes ophalen langs de deuren en om volwassen die in griezelkleding samen van een eng en spannend feest genieten.

 

Hoe wordt het feest gevierd?

Tijdens Halloween verkleden kinderen en volwassenen zich in de engste en spannendste kostuums. Ook de huizen worden helemaal versierd met de griezeligste decoraties en versiering. Wanneer het donker is gaan de kinderen die verkleed zijn langs de deuren en wanneer er iemand opent roepen ze ‘’trick or treat’’. Je hebt dus eigenlijk de keuze tussen je leven of het geven van snoep. Als iemand trick kiest is die meestal slachtoffer van een klein pesterijtje.

Deze traditie wordt al uitbundig in Amerika gevierd en komt inmiddels steeds meer overwaaien naar Europa en dus ook Nederland. Daarnaast worden er ook steeds meer halloweenfeesten georganiseerd waar je heen kan om het samen te vieren of mensen organiseren thuis een verkleedfeest.

 

Waar wordt Halloween gevierd?

Halloween wordt in de Verenigde Staten, Ierland, Canada en in de UK uitgebreid gevierd, maar tegenwoordig wordt Halloween in Nederland ook steeds populairder. In Nederland heb je steeds meer Halloween evenementen, die je met je vrienden, familie of gezin kunt bezoeken. Een van de grootste en bekendste Halloween evenementen in Nederland is Halloween Fright Nights in Walibi (Biddinghuizen). Later in deze blog zal ik je een top drie van bekende Halloween evenementen van Nederland laten zien.

 

Tips voor een Halloweenfeest:

Decoratie: dit is natuurlijk één van de belangrijkste onderdelen voor het feest. Maak de plek helemaal donker, dim het licht en laat op verschillende plekken kaarsen branden. Kleedt hierna het geheel aan met Halloween ballonnen, griezelige hangdecoraties, slingers, skeletten, nep spinnen en webben. Al deze griezelige artikelen bestel je direct via onze site, want we weten natuurlijk allemaal dat een halloweenfeestje draait om decoratie. Het maakt het feestje natuurlijk helemaal af!

Muziek: tijdens een halloweenfeestje is het natuurlijk extra leuk om je bezoekers te laten schrikken, door enge spooky muziek op te zetten. Dit kun je het beste doen bij de voordeur of in de hal, zodat je gasten direct in de juiste griezelsfeer terecht komen.

Eten en drinken: op een halloweenfeest hoort natuurlijk ook lekker eten en drinken. Maar het is natuurlijk extra leuk als het met Halloween te maken heeft. Zo kun je allemaal ideeën via Google vinden voor lekkere hapjes en drankjes die je zelf kan maken. Zo kun je bijvoorbeeld met worstjes en bladerdeeg leuke mummies maken. Maar je kunt ook kant en klare snacks in de supermarkt kopen. Denk bijvoorbeeld aan koekjes in de vorm van spoken of gebakjes in de vorm van een mini pompoen.

Kostuum: het is natuurlijk wel de bedoeling dat iedereen die naar het Halloween feest gaat, in een eng kostuum komt. Kom je zonder Halloween kostuum, dan val je uiteraard gelijk uit de toom. Hieronder laat ik je een top drie van de meest verkochte Halloween kostuums zien voor heren, dames en kinderen op onze website.

Top drie heren

Top drie dames

Top drie kinderen

Accessoires: Je Halloween outfit is pas echt compleet met enge accessoires. Zo kun je bijvoorbeeld denken aan kleurlenzen, in verschillende kleuren. Van wit tot groen en van rood tot geel. De populairste kleuren zijn de witte, rode lava en de zwarte kleurlenzen.

Ook kun je super vette nep wapens bij ons bestellen, want als je als seriemoordenaar gaat moet je toch echt een kettingzaag of mes bij je hebben.

Verder hebben we ook nog een groot assortiment aan maskers. Zo hebben we het welbekende Scream masker of vele enge clown maskers. Maar natuurlijk hebben we nog veel meer accessoires die je outfit helemaal compleet maken dus neem snel een kijkje!

 

Top 3 beste Halloween feesten in Nederland

 

Halloween Fright Nights (Walibi)

Halloween Fright Nights in Walibi staat met stip op één als grootste Halloween evenement in Nederland. Het park is tijdens de vele enge nachten geopend van 10.00 uur tot 23:00, waarbij vanaf 18.00 uur wordt het park overgenomen door griezels met kettingzagen, zombies, Eddie de clown en nog veel meer spektakel! De acteurs lopen allemaal in verschillende scare zones die ieder een uniek thema hebben. Daarnaast kan je ook nog de Haunted Houses (spookhuizen) bezoeken. Je hebt 6 verschillende Haunted Houses namelijk, Jefferson Manor, The Villa, Haunted Holidays, Psychoshock and the Clinic. De adviesleeftijd voor Fright Nights is 16 jaar, maar kinderen onder de 16 jaar zullen niet geweigerd worden. Het is hierbij de bedoeling dat iedereen verkleed komt, zodat heel het park wordt overgenomen door Halloween.

Voor kinderen onder de 12 jaar zijn er vanaf dit jaar ook de Spooky days. Dit is niet zo eng als de Fright Nights, maar wel spannend en uitdagend genoeg. Het begint om 10.00 uur en eindigt om 17:00 uur. Daarna begint op de aangegeven dagen om 18:00 Fright Night, je kunt er dan wel nog voor kiezen om te blijven maar onthoud het wordt doodeng!

Wanneer?

Halloween Fright Nigths & Spooky Days: 5, 6, 11, 12, 13, 18, 19, 20, 24, 25, 26, 27 oktober

Spooky days: 5, 6 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27 oktober

 

Amsterdam Halloween Monster ball

Het grootste Halloween festival van Amsterdam is het Amsterdam Halloween Monsterball. Dit jaar is het alweer de 11e editie van het festival, dat wordt georganiseerd in de Westergasfabriek. Het wordt gehouden op 26 oktober en is een erg uniek feest, waarbij iedereen verkleed komt. Dit jaar is het thema ‘’Een Japans Horrorverhaal’’. Daarom wordt dan ook de Japanse Kuchiska Onna uitgenodigd, ook wel bekend als de Slit-Mouthed Woman. Tijdens dit festival is er ook altijd een diverse DJ line-up aanwezig. Zo was vorig jaar Kriss Kross Amsterdam de hoofdact. Voor dit jaar is de line-up nog een verrassing. De minimumleeftijd voor het festival is 18 jaar.

 

Crazy Sexy Cool Halloween

Het grootste Halloween festival van Rotterdam is het feest: Crazy Sexy Cool Halloween. Dit event wordt op 26 oktober georganiseerd in het Zuiderpark en laat ieder jaar de bezoekers weer volop verbazen, met special effects, griezelige visuals en een angstaanjagende aankleding. De bedoeling is, dat je geheel compleet komt en je mag dit jaar optredens verwachten van JeBroer en The Partysquad.

Reacties

Plaats de eerste reactie...

Laat een reactie achter
* Emailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden