Het feest dat in september al start

 • Geplaatst op
 • Door Oliwia
 • 0
Het feest dat in september al start

Oktoberfest; het feest dat in september al start. Over een aantal dagen is het zover, het grootste internationale volksfeest ter wereld gaat in de Duitse stad München van start: Oktoberfest.

Oktoberfest: het feest dat in september al start

Over een aantal dagen is het zover, het grootste internationale volksfeest Oktoberfest ter wereld gaat in de Duitse stad München van start.

Oktoberfest is het grootste bierfeest ter wereld en wordt jaarlijks door meer dan zes miljoen mensen bezocht. Maar wist je dat het eigenlijk helemaal geen bierfestival was? Het is namelijk een jaarlijkse viering van het huwelijk tussen de Beierse kroonprins Ludwig en Prinses Theresia van Saksen-Hildburghausen. Het Oktoberfest begint altijd op de eerstvolgende zaterdag na 15 september om 12.00 uur. In totaal duurt Oktoberfest 16 dagen maar kan ook verlengd worden tot 18 dagen, dit jaar begint het op zaterdag 21 september en eindigt het op zondag 6 oktober. Op het terrein kan je verschillende grote biertenten, wijntenten en een Biergarten vinden. Daarnaast is er ook nog een gigantische kermis, hier staan meer dan 200 attracties.

Wist je dat… een Biergarten niet hetzelfde is als een biertent? Een Biergarten is een plaats in de openlucht, waar je kan zitten buiten de biertenten om. De Biergarten liggen gelijk naast de tenten en daar kun je heen als je de biertenten niet meer binnenkomt door de drukte.

Wat moet je aan?

De meeste mensen die naar Oktoberfest gaan dragen traditionele kleding die Trachten heten. Tijdens het feest dragen de mannen Lederhosen, dit zijn driekwart broeken die je met bretels vastzet, daarbovenop dragen ze een blouse. De mannen dragen hierbij ook een Tiroler hoed. De vrouwen dragen tijdens het feest ‘Dirndls’ dit zijn meestal kleurige jurken, maar er zijn ook witte dirndl jurken waar je een short overheen draagt.

Bij Partywinkel.nl vind je de leukste kostuums voor het Oktoberfest! Hieronder volgt een top 3 voor de meest bestelde kostuums voor zowel mannen, als vrouwen:

TOP 3 VROUWEN

 1. Oktoberfest Jurk Roze
 2. Oktoberfest Jurk Bruin
 3. Oktoberfest Jurk Rood

 

TOP 3 MANNEN

 1. Oktoberfest Kostuum Lederhosen Bruin
 2. Oktoberfest Kostuum Heren
 3. Oktoberfest Shirt Heren

Waar wordt Oktoberfest nog meer gevierd?

In München is Oktoberfest het grootst, maar hiernaast wordt het nog op vele andere plekken in Duitsland gevierd. Zelfs in Nederland en België wordt dit feest al op vele plekken georganiseerd. Duitse steden maken hier slim gebruik van door hun eigen Oktoberfeesten te organiseren. Zo kun je dus ook simpel een kroeg ingaan om het Oktoberfest te gaan vieren. Hieronder een aantal plekken waar het Oktoberfest ook uitgebreid gevierd wordt:

Nederland

 • Dutch Oktoberfest in Ahoy Rotterdam - 14 september 2019 en 5 oktober 2019
 • Oktoberfeest Sittard in de binnenstad van Sittard - 11 oktober t/m 16 oktober 2019
 • Oktoberfeest Roosendaal in de Evenementenhal de Stok - 5 oktober 2019

België

 • Oktoberfest Lommel in de Soeverein Arena - 18 en 19 oktober 2019
 • Oktoberfest Antwerpen in Waagnatie - 4 en 5 oktober 2019
 • Limburgs Oktoberfest op het Festivalterrein Meeuwen in Oudsbergen - 28 september 2019

Duitsland

 • Oktoberfest Berlijn in Kurt-Schumacher-Damm - 23 september t/m 16 oktober 2019
 • Oktoberfest Hannover in Schützenplatz - 27 september t/m 13 oktober 2019
 • Dass Grosse Benediktiner Oktoberfest in Oberhausen - 12 en 13 oktober 2019

Wist je dat… het Oktoberfest ook in Canada, China, Ierland, USA, Brazilië, Australië en Zwitserland wordt gevierd?

Regels

Ook tijdens het Oktoberfest gelden een aantal regels, zo is er een regel over het bier, er mag alleen Oktoberfestbier worden geserveerd die speciaal voor Oktoberfest is gebrouwen. Ook moet het bier geserveerd worden in een Maß, dit is een bierglas met een inhoud van 1 liter. Daarnaast wordt er van je verwacht dat je in de traditionele trachten komt.

Wist je dat... er tijdens het Oktoberfest zes verschillende biersoorten worden geschonken? Namelijk Paulaner, Hofbräu, Augustiner, Löwenbrau, Hacker Pschorr en Spaten-Franziskanerbräu. Dit zijn ook de namen van de brouwerijen die tijdens het Oktoberfest in München al jaren de glazen vullen.

Zelf een Oktoberfest organiseren?

Ben je van plan om zelf een Oktoberfeest te organiseren? Dan hebben wij in onze webshop ontzettend leuke versieringen. In onze webshop kan je van alles vinden: tafelkleden, slingers hangdecoraties, kostuums etc.  De feestartikelen voor het Oktoberfest kan je vinden onder de categorie feestdagen.

Feiten over het Oktoberfest

 • Meer dan 27.000 inwoners uit München gaan in die periode op vakantie.
 • Elke feesttent is verplicht om 50 tafels en 500 plaatsen vrij te houden voor mensen die geen ticket hebben. Vanaf 06.00 uur in de ochtend staan er al mensen in de rij die hopen op een plek
 • Bij elke € 5000,- aan verkocht Maß, (bierglazen) speelt de band; ‘Ein Prosit der Gemütlichkeit’.
 • De prijzen voor een glas bier liggen tussen €10,80 en €11,80
 • Albert Einstein werkte ooit als elektricien en hielp bij het opzetten van een van de biertenten in 1896
 • Het is een kindvriendelijke zone.
 • De Lost & Found plek verzamelt elk jaar ongeveer 5.000 items. Mensen raken van alles kwijt, kinderwagens, telefoons, sleutels, rolstoelen en zelfs honden.

Geschiedenis

Het allereerste Oktoberfest werd gevierd op 17 oktober 1810 en duurde in totaal vijf dagen. Het werd gevierd om de bruiloft van prinses Theresia van Saksen-Hildburghausen en kroonprins Lodewijk I van Beieren te vieren. De koninklijke jonggehuwden waren getrouwd op 12 oktober 1810 en om hun huwelijk te vieren werd er een paardenrace gehouden op de Theresienwiese. Een jaar later vond iedereen dat het feest opnieuw moest plaatsvinden en het gezien moest worden als een traditie. Na twee jaar een geslaagd feest te hebben gehad mislukte het feest in 1813, door de Napoleontische oorlogen. De jaren erna werd het feest privaat gefinancierd, maar in 1819 nam de stad München het feest over, zodat het elke jaar weer gevierd kon worden zonder enkele uitzonderingen. Het feest werd met de jaren groter en kreeg uiteindelijk de naam ‘’Oktoberfest’’. Het feest werd ook gevierd uit noodzaak. Het zuiden van Beieren had namelijk een gebrek aan schoon drinkwater. Om verschillende ziektes te voorkomen kwamen mensen met het plan om hiervoor in de plaats bier te maken. Door deze reden werd het Oktoberfest een groot bierfeest en drinken de mensen dus ook op hun gezondheid.

Reacties

Plaats de eerste reactie...

Laat een reactie achter
* Emailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden