Het grootste verkleedfeest van het jaar

  • Geplaatst op
  • Door Oliwia
Het grootste verkleedfeest van het jaar

Bij dit feest kun je aan niets anders denken dan aan vrolijke mensen in te gekke kostuums, veel bier en prachtig versierde praalwagens. Binnenkort is het gelukkig weer zover, nog twee weken te gaan, Carnaval gaat dan officieel van start! Het gezelligste feest van Nederland staat dan ook voor de deur. Maar wat is Carnaval nu eigenlijk en waar komt het oorspronkelijk vandaan?    

Carnaval

Bij dit feest kun je aan niets anders denken dan aan feestende mensen in te gekke kostuums, veel bier en prachtig versierde praalwagens. Binnenkort is het gelukkig weer zover, nog twee weken te gaan, Carnaval gaat dan officieel van start! Het gezelligste feest van Nederland staat dan ook voor de deur. Maar wat is Carnaval nu eigenlijk en waar komt het oorspronkelijk vandaan?    

Hoe is Carnaval ontstaan?

Carnaval is van oorsprong een katholiek feest. Het is hierbij eigenlijk een feest dat voorafgaat aan de periode van het vasten. Hierbij gaat men 40 dagen vasten en mag dus geen extra lekkernijen eten in deze periode zoals: koek, snoep en zelfs vlees. De vastentijd start na de laatste dag van Carnaval, woensdag dus. Deze woensdag wordt ook wel de Aswoensdag genoemd. Het vasten stopt wanneer Pasen weer begint. Carnaval is dus eigenlijk ontstaan om voor de vastentijd nog te kunnen feesten en lekker te genieten van eten. Zoals door vele wordt gezegd is de naam Carnaval ontstaan door de Latijnse woorden ‘’Carne vale’’, wat ‘’vlees vaarwel’’ betekend. Omdat tijdens het vasten geen vlees gegeten mocht worden was de laatste dag van Carnaval, ook dus de laatste dag dat men nog vlees mocht eten voordat het vasten begon.

Hoewel Carnaval van oorsprong dus een Katholiek feest is, wordt het nu niet meer alleen door gelovigen gevierd. Mensen vieren het vooral om lekker te kunnen feesten en het gezellig met elkaar te hebben in de gekste kostuums en outfits.

Wanneer?

Wat veel mensen niet weten is dat het Carnavalsseizoen al begint op 11 november (11-11) om 11:11. In Maastricht vindt er op die dag een grote opening van het Carnavalsseizoen plaats. Op deze dag wordt dan de Prins Carnaval bekend gemaakt. Veel mensen verzamelen daar om samen af te tellen tot 11:11.

De datum van Carnaval zelf wisselt elk jaar, omdat het dus samenhangt Pasen. Namelijk 40 dagen voor Pasen wordt er door de katholieken gevast. Om zich dus voor te bereiden op het vasten wordt Carnaval drie dagen voor Aswoensdag gevierd. Dit jaar wordt het feest officieel vanaf zondag 23 februari tot dinsdag 25 februari 2020 gevierd, maar tegenwoordig vieren veel mensen het feest al vanaf donderdag 20 februari of vrijdag 21 februari om er zo nog meer van te kunnen genieten.  

Hoe wordt het feest gevierd?

De traditie van Carnaval is dat iedereen zich verkleedt in de mooiste kostuums (iedere dag ook een ander kostuum) en dat er drie dagen (of vier tot vijf dagen) een groot feest wordt gevierd. Carnaval is hierbij een feest dat tegenwoordig vooral draait om gezelligheid en verkleden. Ook zijn er verschillende optochten met prachtige praalwagens. De grootste Carnavalsoptocht vindt plaats in Breda.  

Kostuums

Ga je zelf Carnaval vieren en ben je opzoek naar een uniek kostuum? Dan ben je bij Partywinkel aan het goede adres! Hier vind je het grootste assortiment kostuums en pakken voor dames, heren, jongens en meisjes.

Dames Kostuums

Partywinkel heeft het ruimste aanbod aan kostuums voor dames. Of je nu opzoek bent naar een sexy, stoer of grappig kostuum? Dit allemaal is ook nog eens voor de beste prijs verkrijgbaar bij Partywinkel. Wil je verkleed gaan als een tv- of filmberoemdheid, ook dit maakt Partywinkel voor je mogelijk. Zo heeft Partywinkel onder andere kostuums van Tina Turner, Alice in Wonderland, Minnie Mouse en Elsa uit Frozen. 

Heren Kostuums

Ook voor mannen heeft Partywinkel een fantastisch aanbod aan heren kostuums. Wil je helemaal terug in de tijd naar de jaren 50 en je verkleden als Grease acteur John Travolta? Of ga je voor de jaren 60 en een te gek hippie kostuum? Dit allemaal is verkrijgbaar bij Partywinkel. Vind je het toch leuker om als Superman, Teletubbie, Clown of Super Mario te gaan? Ook dit kan je allemaal bestellen bij Partywinkel en kun je de volgende dag al in huis hebben.

Meisjes Kostuums

Naast kostuums voor volwassenen heeft Partywinkel uiteraard ook kostuums en pakken voor kinderen. Speciaal voor de meisjes heeft Partywinkel prachtige prinsessen en zeemeermin jurkjes. Wil je als meisje toch gaan voor een stoerder outfit? Ook dan heeft Partywinkel superleuke kostuums. Van piratenkostuums tot indianenkostuums en van duivel kostuums tot heksen kostuums. Voor elk meisje dus een grote keuze uit ontzettend leuke kostuums.  

Jongens Kostuums

Ook voor jongens staat een compleet kostuums voor de jongens. Zo kunnen ze stoer verkleed gaan als een politie-, brandweer- of politieman. Maar ze kunnen ook kiezen voor kostuums van een tv- of filmberoemdheid die het jongetje graag kijkt. Denk hierbij aan Spiderman, Star Wars of een bekende personage uit de Avengers.

Accessoires

Om natuurlijk je outfit helemaal compleet te maken heb je ook accessoires nodig. Want hoe kan je nou een echte politieagent zijn zonder wapen of een piraat zonder zwaard. Daarom heeft Partywinkel.nl ook het grootste assortiment aan accessoires die elk outfit compleet maken.

Beste steden om Carnaval te vieren

Breda

Op maandag 24 februari 2020 vindt in Breda de optocht plaatst die een van de mooiste en grootste optochten van Nederland wordt genoemd. Hier kun je tijdens de optocht de mooiste praalwagens bekijken. De optocht begint om 12:00 uur vanaf einde Haagdijk (Kopse kant). Carnaval in Breda heeft elk jaar een andere thema, waaraan de praalwagens zich met elkaar houden. Daarna wordt er een prijs uitgereikt aan de mooiste praalwagen. Wist je trouwens dat Breda tijdens Carnaval Kielegat wordt genoemd?

Maastricht

In Maastricht wordt Carnaval erg uitgebreid gevierd, veel mensen komen hier dus ook om Carnaval te vieren. Maastricht wordt ook wel gezien als de Carnavalsstad van Nederland. Het feest wordt vooral buiten gevierd en mensen kleden zich in kleurrijke kostuums die ze hebben gekocht of zelf hebben gemaakt. Wist je dat Maastricht dan ook Meestrech wordt genoemd? Het is in de hele stad erg sfeervol en gezellig met muziek en drankjes.

Den Bosch

Den Bosch die tijdens Carnaval voor vijf dagen veranderd in Oeteldonk kleurt deze dagen in de rode, witte en gele kleuren. Alle winkels zijn deze dagen gesloten en restaurants veranderen in feestzalen. Iedereen verkleedt zich in de mooiste en gekste kostuums en de stad zelf wordt ook versierd. Het feest wordt vooral buiten gevierd, maar ook in kroegen wordt er uitbundig gefeest. Op maandag 24 februari vindt de optocht plaats, waar je naar de mooiste praalwagens kan kijken en naar verkleedde mensen die erom heen dansen.

Eindhoven

Eindhoven de stad die voor drie dagen Lampegat wordt is ook een van de grootste en bekendste carnavalssteden. Zoals Eindhovenaars zelf zeggen: Eindhoven de gekste! Dit is ook zeker tijdens Carnaval het geval. Iedereen gaat uit zijn dak en in heel Eindhoven gaat het (feest)dak eraf.