Thuiswinkelwaarborg
0
Review Logo8,6
0
Voor 23:59 besteld, morgen bezorgd*
Gratis retourneren
Thuiswinkel Waarborg

9 september 2021

De tips voor Oktoberfest!

Het Oktoberfest is een meerdaags buitenfestival dat plaatsvindt in Duitsland. Vandaag de dag is dit feest uitgegroeid tot een groots bierfestival, maar dit is niet altijd zo geweest. Ontdek meer over de geschiedenis van het Oktoberfest en hoe je zelf dit feest kunt organiseren.

Wanneer is het oktoberfest?

Het Oktoberfest is het grootste meerdaags festival ter wereld en duurt in totaal 16 dagen lang. De aftrap van dit feest is op de eerste zaterdag na 15 september vanaf 12:00 uur en eindigt op de eerste zondag van oktober. 

Wat is het oktoberfest?

Het Oktoberfest (in het Nederlands ook wel het oktoberfeest genoemd) is een volksfestival in Duitsland, dat in München wordt gevierd. Het festival is op de Theresienwiese in 1810 begonnen als paardenrace, om het huwelijk van de Beierse kroonprins Ludwig en zijn vrouw, prinses Thereisa van Saksen-Hildburghausen, te vieren.

De paardenrace en alle gezelligheid eromheen waren zo een groot succes, dat een jaar later het nogmaals is georganiseerd, zonder dat er een huwelijk bij kwam kijken. Sindsdien is het festival ieder jaar opnieuw georganiseerd, waardoor het is uitgegroeid tot een volwaardig volksfeest.

Van paardenrace naar bierfestival

In 1819 is het festival verhuist van Theresienwiese naar München. Dit was niet alleen voor de lol, maar het was ook een noodzaak. Het zuiden van Beieren (de staat waar München in ligt) had gebrek aan schoon drinkwater. Om allerlei ziektes tegen te gaan kwamen mensen op het idee om hiervoor in de plaatst bier te gaan drinken. Bij het Oktoberfest drinken ze dus op de gezondheid. Gedurende de 19e eeuw is het waterzuiveringsproces verbeterd, maar dit betekende niet het einde van de traditie. Het Oktoberfest heeft door de jaren heen ook een bepaald thema opgebouwd. Dit is wat het feest zo opfleurt.

Oktoberfest in Nederland

Om het Oktoberfest te vieren hoef je niet meer naar Duitsland toe. In veel plaatsen in Nederland, voornamelijk dicht bij de Duitse grens, worden de straten versierd om de traditie binnenlands te vieren. Maar ook in de Achterhoek en in Rotterdam wordt het Oktoberfest grootst gevierd.

Per plaats of regio de kunnen de data van het Nederlands Oktoberfest uiteen lopen. Tussen eind augustus en eind oktober worden de bierfestivals gehouden, waardoor de echte Oktoberfestfans zelfs meerdere festivals bezoeken.

Wil jij graag bij een van de Oktoberfesten aanwezig zijn in Nederland? Bezoek dan de gemeentewebsite voor kaarten en aanvullende informatie.

Hoe organiseer je het Oktoberfest?

Wil jij graag met je vrienden het Oktoberfest op eigen terrein of feestlocatie vieren? We hebben een aantal tips voor je op een rijtje gezet om er een onvergetelijk feest van te maken. 

Tip 1: Oktoberfest aankleding

De versiering en decoratie brengt de sfeer van een themafeest goed naar voren. Om thuis dit bierfestival na te bootsen, is het hebben van Oktoberfest versiering van groot belang. Je kunt zo groots uitpakken als je zelf wilt, maar wanneer de kosten niet uit het oog wilt verliezen, is het verstandig om aankleding te huren in plaats van te kopen. Houd hierbij rekening met de belangrijke kleuren: blauw en wit. Hang blauw-witte vlaggen op en regel geruite tafelkleden in deze kleuren. Ook hout is kenmerkend voor dit bierfestival.

Tip 2: Oktoberfest outfit

Het oktoberfeest is pas compleet wanneer de gasten in traditionele klederdracht aanwezig zijn. Vermeld daarom op de uitnodiging dat men in Oktoberfest kleding dient aan te komen. Zijn er verlegen of bescheiden feestgasten? Help ze dan een handje overweg door wat schorten en geruite doeken klaar te leggen, zodat iedereen de mogelijkheid krijgt om in thema dit feest te vieren.

Tip 3: Accessoires en party props

Maak het feest af door middel van Oktoberfest accessoires en party props. Denk hierbij bierbrillen, kettingen, zwaaibordjes en foto props om er een onvergetelijk feest van te maken. Creëer een fotohoek waar al deze spullen kunnen liggen, zodat je gasten gezellige fotomomenten kunnen maken.

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »