Thuiswinkelwaarborg
0
webwinkel
0

14 november 2019

5 december pakjesavond

Wie kent hem niet de man uit Spanje die elk jaar op 5 december tijdens pakjesavond in Nederland samen met zijn Pieten cadeautjes uitdeelt aan alle zoete kinderen, om zo zijn verjaardag te vieren. In België doet hij dit op 6 december op pakjesdag. Maar hoe is het Sinterklaasfeest eigenlijk ontstaan, komt hij wel uit Spanje en waarom vieren Nederland en België het niet op dezelfde datum?

Geschiedenis

Sinterklaas is ontstaan door Nicolaas, de bisschop van Myra. Myra ligt nu in Turkije, maar voorheen in het Byzantijnse Rijk. Nicolaas is geboren rond 280 en was een erg liefdadige man die veel om mensen gaf.

De naam Sint heeft Nicolaas natuurlijk niet zomaar gekregen. Om deze titel te verdienen moet je een goed voorbeeld zijn voor alle mensen om je heen en er moeten minimaal twee wonderen geschieden. Niemand wist precies wat een wonder was, het waren dingen die niemand kon verklaren. Over Nicolaas werden veel bijzondere verhalen verteld. Eén ervan is dat hij als baby in zijn badje kon bidden naar god toe. Wij kennen Sinterklaas daarnaast allemaal als een kindervriend, dit kan komen door het bijzondere verhaal over drie kinderen. De kinderen werden vermoord en Nicolaas heeft ze weer tot leven gebracht. Ook heeft Nicolaas veel geld gegeven aan de armen. Na zijn dood op 6 december is Nicolaas begraven en heilig verklaard door zijn vele goede daden die hij heeft verricht. Hierna zijn de overblijfselen van de beenderen van Sint-Nicolaas naar Bari in Italië gebracht door zijn vereerders.

Maar wist je dat Sinterklaas helemaal niet uit Spanje komt? Tegenwoordig zou Sinterklaas eigenlijk uit Bari in Italië moeten komen waar zijn restanten bewaard worden. Bari was vroeger lang in de handen van Spanje, vandaar dat Italië waarschijnlijk verward is met Spanje.

Pakjesavond

In de loop van de tijd is het Sinterklaasfeest heel erg veranderd. Hoewel de gedachte erachter hetzelfde is gebleven, zijn de tradities wel veranderd. Toen het zetten van de schoen niet meer in de kerken gebeurde maar in de woonkamer, was het niet gelijk zoals wij dat nu kennen. De meeste kinderen kregen een zelfgemaakt cadeautje van de ouders, pas later toen de welvaart toenam kregen ze gekochte cadeautjes uit de winkels. De gewoonte was om de kinderen dan op 5 december hun schoen te laten zetten, voordat ze naar bed gingen. Hierbij zou op 6 december dan hun schoen gevuld zijn door de Piet, die uit de schoorsteen cadeautjes of snoepgoed erin kwam doen. Pas later werd het feest uitgebreid en werd het een gewoonte dat Sinterklaas samen met de Pieten de avond voor zijn verjaardag met een grote zak met cadeautjes langs de deur ging. Zo is dus de pakjesavond op 5 december ontstaan in Nederland. In België wordt het nog op de ouderwetse manier gevierd, ze zetten de schoen in de avond en pakken de cadeautjes in de ochtend op 6 december uit.

Versiering

Natuurlijk maak je een pakjesavond of pakjesochtend extra gezellig en sfeervol, als je het huis leuk hebt versierd met allemaal verschillende Sinterklaas en Pieten versiering. Zo hebben wij voor deze dag alle feestartikelen in ons assortiment om van deze dag een knus en vrolijk Sinterklaasfeest te maken. Denk hierbij aan slingers, ballonnen, bekertjes, deurborden en we hebben zelfs een superleuke Sinterklaas jutezak voor alle cadeautjes.

Kleding

Wil jij je verkleden als Sinterklaas of Piet? Dan hebben wij verschillende pakken voor kinderen en volwassenen. Wij hebben de Pietenpakken in verschillende kleuren beschikbaar: blauw, roze, rood en groen en nog vele andere kleuren.

Accessoires

Bij een Pietenpak mogen de accessoires natuurlijk niet ontbreken, zoals een pietenpruik, schmink en een pietenmuts. Deze hebben wij ook in alle kleuren voor zowel volwassenen, als voor kinderen. Ook hebben we natuurlijk de Sinterklaas mijter en een Sinterklaas boek in ons assortiment.

Strooien van snoepgoed

We weten het allemaal wel, de heerlijke pepernoten, schuimpjes en andere lekkernijen die de Pieten altijd strooien tijdens de intocht van Sinterklaas. Maar hoe is het strooien eigenlijk ontstaan? Een van de legendes die nog steeds voortgezet wordt is dat Nicolaas munten door het raam gooide naar drie vrouwen die de prostitutie in zouden gaan, omdat hun vader een verarmde edelman was geworden. Nicolaas zou de zussen hierdoor redden en ook hun bruidsschat verzorgen. Het strooien met het strooigoed wordt dus naar deze daad herleid.

Het zetten van de schoen

Het schoen zetten bestaat al sinds de 15e eeuw. Dit gebeurde voor het eerst in de kerk. Armere mensen zetten hun schoen op 5 december in de kerk en dit werd dan door de rijke mensen op 6 december gevuld. Later is pas de traditie gekomen dat kinderen de schoen zetten in de woonkamer, om zo een leuk cadeautje te krijgen. Tegenwoordig leggen de kinderen ook nog een wortel en een bakje water naast hun schoen, voor het paard van Sinterklaas.

Surprises

Tijdens Sinterklaasavond draait het allemaal om gezelligheid, lekkernijen en de cadeautjes, maar wanneer je een bepaalde leeftijd bereikt zet je geen schoen meer maar trek je lootjes en maak je surprises. Iedereen trekt dan een lootje met een naam van iemand uit de groep en maakt voor diegene een leuke en grappige surprise. In de surprise doe je een cadeautje en je doet ook een gedicht erbij, die gaat over de persoon aan wie jij de surprise geeft. Mocht je het maken van een surprise te veel werk vinden, dan kun je ook altijd gaan voor het leuke dobbelspel en op deze manier zorgen dat je zoveel mogelijk cadeautjes binnensleept.

Sinterklaasliedjes voor Pakjesavond

Zie ginds komt de stoomboot:

 

Zie ginds komt de stoomboot,

uit Spanje weer aan.

 

Hij brengt ons Sint Nicolaas,

ik zie hem al staan.

 

Hoe huppelt zijn paardje,

het dek op en neer.

 

Hoe waaien de wimpels,

al heen en al weer.

 

Zijn knecht staat te lachen,

en roept ons reeds toe:

 

Wie zoet is krijgt lekkers,

wie stout is de roe!

 

Oh, lieve Sint-Nicolaas,

kom ook eens bij mij.

 

En rijd toch niet stilletjes,

ons huisje voorbij!

 

Sinterklaas Kapoentje

 

Sinterklaas Kapoentje,

gooi wat in mijn schoentje,

gooi wat in mijn laarsje.

Dank u, Sinterklaasje.

 

Sinterklaas Kapoentje,

gooi wat in mijn schoentje,

gooi wat in mijn laarsje.

Dank u, Sinterklaasje.